NEJHORŠÍ JÍDLO PODÁVANÉ V RESTAURACI V USA? SMAŽENÉ RYBÍ MASO
V těstíčku smažené rybí maso vybrala americká skupina hájící práva spotřebitelů za nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA. Zasloužila se o to především skutečnost, že jediná porce tohoto pokrmu obsahuje škodlivé nasycené tuky v množství, které by vystačilo na dva týdny, napsala agentura AFP.
Pokrm Big Catch, který prodává řetězec rychlého občerstvení Long John Silver’s, obsahuje 33 gramů trans tuků a 3700 miligramů soli, uvedla skupina Středisko pro vědu ve veřejném zájmu (CSPI). Podle doporučení Americké asociace srdečních chorob (AHA) by lidé neměli přijímat více než dva gramy trans tuků denně a nepřekračovat množství 1500 miligramů soli denně.
„Jídlo Big Catch restaurace Long John Silver’s si zaslouží, aby bylo pohřbeno 20.000 mil pod mořem,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel CSPI Michael Jacobson. „Tato společnost vezme dokonale zdravou rybu – a pohřbí ji do tlusté vrstvy těstíčka a oleje. Výsledek? Infarkt na háčku.“
Ryba se smaží na oleji a podává se smaženými cibulovými kroužky a smaženými kuličkami vyrobenými ze zbytku těstíčka, kukuřičné mouky a cibule. Celkový počet kalorií tohoto pokrmu je nízký – přinejmenším na jídlo z fast foodu – jen 1320, uvedla CSPI. Ale cévy ucpávající trans tuky, které v těle zvyšují hladinu „špatného cholesterolu“ a snižují „dobrý cholesterol“, z něj dělají pochybného vítěze v průzkumu CSPI.
Zdroj: denik.cz – ČTK
