Ani jsme se nenadáli a rok 2022 se nám přehoupl ze zimy do jara. Nejvýznamnějším jarním svátkem jsou bezesporu Velikonoce – svátky jara, čas oslav a veselí.
K Velikonocům se váže mnoho zvyků a obyčejů, jsou spojené s lidovými tradicemi a vítáním jara. V našem, českém prostředí je typická pro Velikonoce především pomlázka – obřadní umývání a polévání vodou. Chlapci a muži šlehají dívky a ženy ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí. Ty jim pak dávají barevná vajíčka, jako symbol jejích díků.
A protože vajíčka patří mezi potraviny, bez kterých si nedovedeme představit nejen Velikonoce, ale i téměř každé kulinářské umění, připravilo Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s. pár rad, jak správně vejce skladovat, a které Vám umožní těšit se co nejdéle z jejich čerstvosti.
Jak vejce doma skladovat?
Nejlépe je skladovat vajíčka v chladničce při teplotách +5 °C až +8 °C a měla by být ukládána špičkou dolů. Pokud to nelze zajistit, teplota nesmí přesáhnout 18 °C a vejce by se měla rychle spotřebovat. Pro nejlepší trvanlivost vybereme v lednici to nejchladnější místo. Dvířka tedy nejsou ideální, protože patří k nejteplejším místům lednice. Vhodná je naopak vrchní nebo střední police.
Na tupém konci vajíčka je umístěna vzduchová komůrka, proto je lépe uskladňovat vejce špičkou dolů. Obsah vejce totiž tlačí na bublinu v bláně, která se může protrhnout nebo poškodit a usnadnit tak přístup kyslíku skrz póry skořápky. Vejce se pak rychleji kazí.
Pokud nejsou vejce určena k přímé spotřebě, nedoporučuje se je omývat. Narušila by se tak jejich přirozená ochranná vrstva, která je chrání před škodlivými mikroorganismy. Čerstvě snesené vajíčko nemá specifickou vůni, může ale získat nežádoucí pachy z prostředí, ve kterém je skladováno. Z toho důvodu by vejce neměla být skladována společně s jinými produkty s výrazným aroma.
Je vejce čerstvé?
Nedoporučuje se, ale je teoreticky možné konzumovat (pozor nikoliv prodávat!) vejce i po uplynutí data minimální trvanlivosti. Připomeňme si, že v tomto případě výrobce nezaručuje senzorické ani výživové vlastnosti. Taková vejce můžeme skladovat v chladničce maximálně 1 až 2 týdny navíc, před konzumací je potřeba vejce řádně tepelně upravit.
Zda je vejce čerstvé můžeme zjistit i doma jednoduchým pokusem. Ještě nerozklepnuté vajíčko má uvnitř vzduchovou bublinu. Čím je starší, tím je tato bublina větší. Když vejce vložené do vody zůstane sedět u dna, je opravdu čerstvé. Když se přetáčí, značí to, že bublina je větší a produkt tedy méně čerstvý. Posuzovat čerstvost vejce můžeme i po rozklepnutí. Vizuálním ukazatelem je hlavně pevnost bílku, ten by měl být průhledný. Žloutek by měl být rovněž pevný a držet krásně vypouklý tvar. Starší vejce se pozná podle toho, že je řidší a roztéká se, žloutek je placatý a stejně jako bílek nedrží pohromadě.
Kontakt:
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska z.s.
Tel/fax.596 111 252, mobil 606 832 280
ostrava@sos-msk.cz
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z. s. je nezávislý, neziskový spolek, hájící zájmy spotřebitelů. Poskytuje základní informace o reklamačním řízení, o délce záruční doby, lhůtě k vyřízení reklamace nebo podmínkách odstoupení od kupní smlouvy nejen na internetovém serveru ww.sos-msk.cz, emailové adrese: poradna@sos-msk.cz nebo na poradenské lince 608 722 582, ale také ve svých poradnách, které provozuje v městech Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského, Jihomoravského, Pardubického, Libereckého, Ústeckého kraje. Kromě poradenství realizuje řadu dalších aktivit, zaměřených na zlepšení postavení spotřebitelů a spolupracuje s řadou dalších neziskových organizací, které prosazují a obhajují práva a zájmy občanů.
Sídlo :
Přemyslovců 50, 709 00 OSTRAVA
Tel./fax : 596 111 252, 606 832 280
E-mail: ostrava@sos-msk.cz
Bezplatné poradenské služby:
Ostrava: tel. Po: 11 – 16 hod., út: 11 – 16 hod., čt: 9 – 12 hod., tel. 596 111 252, 606 382 280
Bohumín: Každý Čt: 13 – 16 hodin, tel. 723 692 166
Český Těšín: St: 11 – 15 hodin – každou první středu v měsíci, tel. 602 722 584
Frenštát p. R.: St: 13 – 17 hodin – každou druhou středu v měsíci, tel. 602 722 584
Bruntál: St: 11.30 – 15.30 hodin – každou druhou středu v měsíci, tel. 605 801 362
Nový Jičín: St: 13 – 17 hodin – každou třetí středu v měsíci, tel. 607 398 511
Opava: St: 11 – 15 hodin – každou třetí středu v měsíci, tel. 605 801 362
Frýdek–Místek: St: 11 – 15 hodin – každou čtvrtou středu v měsíci, tel. 607 398 511
Olomouc: Pá: 8.30 – 11.30 hodin – každý první a třetí pátek v měsíci, tel. 605 801 362
Hranice: St: 13 – 17 hodin – každou první středu v měsíci, tel. 607 398 511
Zábřeh: Čt: 12.30 – 15.30 hodin – každý čtvrtý čtvrtek v měsíci, tel. 605 801 362
Přerov: Út: 12 – 16 hodin – každé 2. a 4. úterý v měsíci, tel. 602 722 584
Kroměříž: St: 11 – 15 hodin – každou druhou středu v měsíci, tel. 607 398 511
Uherské Hradiště: St.11 – 15 hodin každou třetí středu v měsíci, tel. 602 722 584
Rožnov p.R.: Čt.12 – 16 hodin, každý čtvrtý čtvrtek v měsíci, tel. 607 398 511
Valašské Meziříčí: Po: 12.–16 hodin – každé první pondělí v měsíci, tel. 607 398 511
Pardubice: Čt.: 12 – 16 hodin – každý třetí čtvrtek v měsíci, tel. 608 722 582
Brno: Po: 10 – 14 hodin – každé první a třetí pondělí v měsíci, tel. 608 722 582
Břeclav: Čt: 10 – 14.30 hodin – každý první čtvrtek v měsíci, tel. 608 722 582
Liberec: St: 12 – 16 hodin – každou třetí středu v měsíci, tel. 607 922 405
Děčín: Út: 12 – 16 hodin – každé čtvrté úterý v měsíci, tel. 607 922 405
Zdroj: redakce SOS MaS, z.s.