Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Řada výrobců kuchyňského nádobí dnes láká na označení „PFOA‑free“ a ujišťuje zákazníky, že jejich produkty jsou bezpečné. Označení však může být velmi zavádějící. PFOA, tedy kyselina perfluoroktanová, je jen jednou z tisíců látek ze skupiny PFAS – tzv. „věčných chemikálií“, které se v přírodě ani v lidském těle téměř nerozkládají. Označení „bez PFOA“ proto ještě vůbec neznamená, že nádobí neobsahuje jiné potenciálně rizikové fluorované látky.

Teflonové pánve a další nádobí s nepřilnavým povrchem bývají často vyráběny právě s využitím PFAS, a to i v případech, kdy jsou některé konkrétní škodlivé sloučeniny nahrazeny jinými, o jejichž zdravotních dopadech zatím víme málo. PFAS jsou látky syntetického původu, které se do životního prostředí dostávají především výrobou a následným používáním produktů, jako jsou pánve, potravinové obaly, vodoodpudivé textilie či kosmetika. Znečišťují vodu, půdu i potraviny a podle řady studií mohou mít negativní vliv na lidské zdraví – např. na hormonální a imunitní systém nebo plodnost.

Spotřebitelská organizace Arnika proto doporučuje volit raději materiály, které jsou přirozeně PFAS-free – tedy neobsahují žádné fluorované látky a zároveň jsou zdravotně nezávadné. Mezi nejbezpečnější alternativy patří litinové a nerezové pánve. Ty neobsahují žádné syntetické povlaky, při správném používání vydrží desítky let a představují dlouhodobě udržitelnou volbu.

Litinové pánve se výborně hodí k opékání, restování nebo pečení v troubě. Často se dědí z generace na generaci. Po vytvoření přirozené vrstvy (tzv. patiny) jsou velmi odolné a nenáročné na údržbu. Nerezové pánve jsou vhodné pro jemnější přípravu pokrmů, například ryb nebo zeleniny. Jejich výhodou je odolnost vůči kyselým potravinám, snadné čištění a dlouhá životnost.

Zvláštní pozornost si zaslouží i potravinové obaly. Některé papírové sáčky na hamburgery, hranolky nebo popcorn do mikrovlnky jsou potaženy vrstvou PFAS, která brání pronikání tuku. Takové látky se však mohou dostat přímo do jídla. Evropská unie v současnosti připravuje regulaci, která by měla použití PFAS v mnoha spotřebitelských výrobcích omezit nebo zakázat, a to včetně kuchyňského nádobí.

Zatímco legislativní změny se teprve chystají, spotřebitelé už nyní mohou udělat důležité rozhodnutí: neřídit se pouze marketingovými slogany jako „PFOA‑free“, ale hledat skutečně bezpečné materiály bez PFAS. Litina a nerez nejsou jen zdravější, ale i ekologičtější – díky jejich odolnosti a dlouhé životnosti je lze považovat za udržitelnou volbu pro moderní kuchyni.

zdroj: Ekonews, tisková zpráva ze dne 25.7.2025
foto: ilustrační, canva.com