Podle informací Svazu pekařů a cukrářů ČR se situace v pekařství po několika náročných letech stabilizuje. Spotřebitelé v České republice podle svazu stále více preferují kvalitní výrobky, i když jejich cena může být vyšší.
V období před rokem 2023 čelili pekaři prudkému růstu cen energií, surovin i mezd. Řada menších podniků byla nucena omezit výrobu nebo ukončit činnost. V současnosti se však podle zástupců svazu trh konsoliduje, poptávka po kvalitních a čerstvých výrobcích roste a zákazníci jsou ochotni si za ně připlatit.
Z dat vyplývá, že spotřeba chleba i rohlíků v posledních letech mírně klesala, ale současně vzrostl zájem o specializované a regionální produkty. Svaz pekařů uvádí, že na trhu zůstávají především výrobci, kteří nabízejí stabilní kvalitu a dokážou reagovat na změny ve spotřebitelském chování.
Podrobnosti přináší článek ČTK: Krize v pekařství končí, zákazníci preferují kvalitu, uvedl Svaz pekařů
zdroj: ČTK, tisková zpráva ze dne 28.5.2025
foto: ilustrační, canva.com